Dieta dla osób po 50 roku życia — kluczowe elementy

Dieta to podstawowy element dbania o swoje zdrowie oraz samopoczucie. Z wiekiem pewne elementy diety ulegają przewartościowaniu i aby była ona skuteczna, musimy zwracać uwagę na nieco inne aspekty. Doskonałym przykładem takiego stanu rzeczy jest wiek 50 lat, który od diety wymagać będzie nieco innych elementów i nacisku na inne płaszczyzny. W tym wpisie poruszamy kluczowe elementy diety dla osób po 50 roku życia, aby była ona odpowiednia i spełniała wszystkie swoje zadania.

Lekkostrawność

Pierwszym i jednym z najważniejszych elementów diety dla osób powyżej 50 roku życia jest jej lekkostrawność. Pod tym pojęciem kryje się komfort funkcjonowania oraz odciążenie organizmu i wielu jego narządów. Dieta, którą stosować powinny osoby w takim wieku, powinna składać się z produktów lekkostrawnych. Nie mogą być to produkty, które długo pozostają w organizmie. Z pewnością do takich produktów należeć będzie tłuste mięso, gotowana kapusta czy rośliny strączkowe. W diecie warto unikać też częstego spożywania wołowiny, która może powodować u osób po 50 roku życia zwiększenie się ryzyka nowotworu. Dobrym pomysłem dbając o lekkostrawność, jest stosowanie np. błonnika, który przyspiesza nasz metabolizm. Aby nie obciążać naszego organizmu, możemy również jeść częściej w miejskich ilościach np. 4 lub 5 posiłków, co sprawi, że organizm łatwiej będzie trawił oraz efektywniej przyswajał substancje odżywcze. Dzięki temu nie będziemy też czuli łaknienia i nie będziemy np. “podjadali przekąsek”.

Produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym

Układając dietę dla osób 50+ warto również uwzględniać w niej głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wiek ten bardzo często owocuje w problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi lub cukrzycę. Spożywanie wysokoglikemicznych produktów nie będzie też korzystne dla osób zdrowych. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, które dostarczają glukozy do organizmu w sposób wolny i umiarkowany, co pozwala go łatwiej spożytkować. Dzięki temu nie będziemy narażeni na skoki cukru np. szybkie wzrosty i spadki oraz gorsze samopoczucie fizyczne przy spadku cukru. Sam cukier jako część diety również powinien być ograniczony. Zwiększa on tendencje do tycia, co niekorzystnie wpływa na wszystkie części organizmu — szczególnie w tym wieku.

Dobre jakościowo produkty

Jednym z kluczowych elementów, o jaki powinniśmy zadbać w diecie 50+ jest jakość żywności. Jest to ważny czynnik, gdyż młodszy organizm jest w stanie skutecznie walczyć z niekorzystnymi substancjami. Prowadząc dietę dla osób powyżej 50 roku życia, warto wyszukiwać produkty naturalne, pochodzące z zaufanego źródła oraz nie używać nisko jakościowych przekąsek czy gotowych dań, w których znajdziemy wiele szkodliwych substancji. Warto również używać produktów jak najmniej przetworzonych, które zawierają najwięcej substancji odżywczych i najmniej substancji szkodliwych. Obecnie istnieje wiele sklepów, oferujących ekologiczne produkty. Zamienienie supermarketów właśnie na takie miejsca z pewnością przyczyni się do lepszego dbania o nasz organizm i utrzymania go w lepszym stanie.

dieta

Alkohol w diecie

Bardzo często układając dietę, zapominamy o używkach np. alkoholu, którego nie bierzemy pod uwagę lub nie jesteśmy świadomi jego minusów. Osoby w wieku 50+ szczególnie powinny go ograniczać. Są to “puste kalorie”, które dostarczane do organizmu nie wnoszą nic pozytywnego, a przyczyniają się do tycia. Sam wysokoprocentowy alkohol również bezpośrednio negatywnie wpływa na serce czy wątrobę. Jeśli jesteśmy w wieku 50+ dużo wolniej również przetwarzamy i wydalamy z organizmu alkohol, co pogłębia jego negatywny skutek. Choć najbardziej szkodliwy jest ten wysokoprocentowy, powinniśmy ograniczać każdy rodzaj alkoholu, zachowując odpowiedni umiar.

A może dieta pudełkowa?

Obecnie warto zastanowić się nad ofertą cateringu dietetycznego, który jest w stanie zaoferować nam różnorodność posiłku, bogata gamę smakową i najwyższej jakości produkty, z których wykonywane są posiłki. Jak nie wiemy, który catering wybrać z pomocą przychodzi Nam porównywarka cateringów, która szybko pomoże Nam znaleźć odpowiednią firmę. Możemy znaleźć firmę w konkretnym mieście np. diety pudełkowe w Gdańsku, wybrać odpowiednią dietę (sportową, odchudzającą, paleo), wybrać przedział cenowy (oferta waha się od 35 do 90 zł za dzień), który Nas interesuje. Wszystko w jednym miejscu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here