Dziczyzna wraca do łask

0
263

Dziczyzna, która straciła na popularności – wraca do łask, a to z powodu zarówno walorów smakowych jak i ogromu wartości odżywczych. Duża ilość białka, niska zawartość tłuszczu – to zalety mięsa dzikich zwierząt. Najpopularniejszym rodzajem dziczyzny jest mięso z dzika, które w smaku do złudzenia przypomina wieprzowinę. Przed obróbką mięso to warto zamarynować.

Najpopularniejsze danie z dzika

W Internecie napotkamy wiele przepisów na dania z tego rodzaju mięsa, najlepiej sięgnąć jednak do starych przepisów naszych babć. Kiełbasa z dzika to rarytas i warto poświęcić chwilę czasu, aby przygotować tę potrawę. Wydawać się może, że jest to bardzo skomplikowane, aby przyrządzić smaczną dziczyznę – nic bardziej mylnego. Przed rozpoczęciem właściwych przygotowań warto właściwie zamarynować mięso i przygotować je do dalszej obróbki, aby nie było twarde. Składniki znajdziemy w każdej kuchni, a są to między innymi: sól, pieprz, jałowiec, czosnek, majeranek. Aby kiełbasa z dzika wyszła wyśmienita należy ją uwędzić, a w przypadku braku wędzarni można się ratować gotowaniem. Najważniejszy jest rodzaj mięsa – aby było z młodego osobnika oraz upolowane na przełomie jesieni i zimy.

Porady przy przyrządzaniu dziczyzny

Pragnąc, by dziczyzna była aromatyczna najlepiej poświęcić na wędzenie aż 3 dni. Najlepsze jest drewno okorowane z drzew owocowych. Aby kiełbasa z dzika wyszła idealna należy do zmielonego mięsa dodać najładniejsze kawałki pokrojone w kostkę. Warto upewnić się, że źródło, z którego pochodzi dziczyzna jest pewne i przeszło pomyślnie wszystkie badania weterynaryjne gdyż istnieje ryzyko włośnicy. Przed wędzeniem warto zwoje kiełbasy z dzika poddać zabiegowi podsuszania przez około godzinę – dwie. Z czym najlepiej podawać dziczyznę? Na słodko z konfiturą lub dżemem. Idealnie wkomponują się też warzywa – gotowana marchewka czy marynowane buraczki. Podstawowym dodatkiem są także leśne grzyby w każdej postaci.

Wartości odżywcze dziczyzny

Z pewnością więcej wartościowego białka, mniej kalorii i sporo witamin z grupy B. Ponadto zwierzęta żyjące na wolności odżywiają się tym, co oferuje im natura – bez faszerowania ich sztucznymi paszami oraz antybiotykami. Rozwijają się w swoim tempie, bez nacisku ze strony człowieka. Żyją na wolności, nie w klatce – to wszystko sprawia, że mięso jest droższe, ale i nieporównywalnie wartościowe. Wiąże się z tym też to, że mięso jest twardsze. Ale wystarczy, by mięso poleżało w chłodzie, a następnie w marynacie, by skruszało i aby np. powstała świetna kiełbasa z dzika.

Artykuł powstał we współpracy z https://zdziadapradziada.pl/pol_m_Kielbasy_Kielbasa-z-dzika-174.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here