Smaczne i zdrowe — kilka pomysłów na rodzinne obiady

Rodzinny obiad kojarzy Ci się głównie z kotletami schabowymi, szybkim spaghetti czy gotowymi daniami? Jeśli nie jesteś mistrzem kuchni, ale chcesz lepiej zadbać o swoich najbliższych i spróbować przygotować coś zdrowszego, mamy dla Ciebie kilka prostych pomysłów! Pamiętaj, że do wyczarowania smacznych oraz zdrowych potraw nie są potrzebne żadne wyjątkowe umiejętności — wystarczą dobre chęci i odpowiedni sprzęt.

Czas odczarować gotowanie na parze

Gotowanie na parze wielu osobom kojarzy się wyjątkowo źle. Na samą myśl o suchej piersi kurczaka z brokułami na parze odechciewa Ci się jeść? Nie musi tak być! Jeśli potrawy na parze są niesmaczne, prawdopodobnie komuś po prostu zabrakło podstawowej techniki lub odpowiedniego sprzętu — dobrze przyrządzone powinny być soczyste, delikatne i aromatyczne. A przede wszystkim bardzo zdrowe.

Jak przyrządzić mięso, rybę bądź warzywa na parze? Możesz sięgnąć po prosty w użyciu koszyczek nakładany na garnek z gotującą się wodą. Jednak jego nieumiejętne używanie prowadzi czasem do przesuszenia jedzenia lub jego rozpadania się. Najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli planujesz poważne zmiany w sposobie żywienia rodziny, jest nowoczesny piekarnik parowy do zabudowy lub wolnostojący. Dobrej jakości piekarniki parowe posiadają zarówno opcję pieczenia na parze, jak i gotowania na parze. Potrawy pieczone w taki sposób są wspaniale chrupiące z zewnątrz oraz soczyste w środku — to prosty sposób na przekonanie rodziny do zdrowego jedzenia. Dodatkowo tego typu urządzenia pełnią też funkcje „zwykłej” kuchenki oraz piekarnika.

Gotowanie na parze jest również możliwe za pomocą specjalnych urządzeń wielofunkcyjnych, tzw. multicookerów — to dobra opcja, jeśli nie planujesz wymiany piekarnika i nie masz miejsca na dodatkowe duże urządzenie.

gotowanie na parze

Sałatki nie muszą być nudne!

Sałatka nie musi być tylko świeżym dodatkiem do mięsa, czy też lekką kolacją. Warto pamiętać, że dobrze przyrządzona sałata, zawierająca sycące składniki, spokojnie może stać się uwielbianym przez wszystkich członków rodziny pełnowartościowym posiłkiem. Co jest sekretem takiej udanej obiadowej sałatki?

Po pierwsze, dodatek mięsa, ryby, jajek, roślin strączkowych, sera czy innych sycących składników — ich brak spowoduje, że zjedzenie nawet sporej ilości dania nie zaspokoi głodu na długo. Po drugie: smakowity i dopasowany do składników sos. Musi być go dużo, bo sucha sałatka to coś, za czym chyba nikt nie przepada. Najlepiej jest podać sos osobno w miseczce, ponieważ polana nim sałata szybko więdnie i nie wygląda apetycznie. Pamiętaj, że zdrowy sos nie powinien składać się np. z majonezu. Lepiej będzie sięgnąć po oliwę wymieszaną np. z sokiem pomarańczowym czy dressingi na bazie zblendowanego awokado. Po trzecie: atrakcyjne dodatki. Wystarczy dorzucić do sałatki chrupiące prażone orzechy, świeże kiełki, ziarna sezamu czy pestki dyni, by podnieść jej atrakcyjność.

Sałatki nie muszą być nudne

Pieczenie w sosie — to zawsze się sprawdza!

Wiele dzieci preferuje potrawy smażone, takie jak kotlety czy smażony kurczak z dodatkami. Różnego rodzaju pieczenie nie cieszą się z reguły popularnością. Będziesz jednak zaskoczony, jak wiele potrafi zmienić pyszny sos, który maluchy po prostu uwielbiają!

Do pieczonego indyka podaj sos ze zblendowanych gotowanych warzyw z odrobiną musztardy i przypraw, a delikatne klopsiki na parze zanurz w gęstym sosie pomidorowym. Ta sama metoda sprawdza się świetnie w odniesieniu do pieczonych ryb, które znacznie lepiej smakują w towarzystwie delikatnych sosów. Pamiętaj, zdrowe jedzenie nie musi być suche i niedoprawione!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here