szpinak

Już od wielu lat szpinak jest bardzo popularnym składnikiem różnego typu dań. Obecnie szpinak jest jednym z najpopularniejszych dodatków obok czosnku i sera feta. Dodatkowo świetnie smakuje w wielu propozycjach i nie wymaga długiego przygotowywania. Szpinak może być głównym składnikiem potraw, jak również pełnić rolę dodatku. Pomysłów na przygotowanie dań z tym produktem jest wiele.

Szpinak idealnie będzie smakował na przykład jako nadzienie do naleśników oraz pierogów. Można z niego również przygotować sos, sałatkę, koktajle. Ze szpinaku możemy także zrobić między innymi biszkopt oraz popularne ciasto zielony mech. Szpinak to popularny składnik wielu diet, a w szczególności dla najmłodszych.

Jest on produktem bardzo bogatym w żelazo. Dlatego produkty zawierające żelazo są tak bardzo wartościowe. Szpinak zawiera szczawiany, które dla ludzkiego organizmu są bardzo szkodliwe.

Obecnie mamy pewność, że tylko niewielka ilość żelaza zawartego w szpinaku, wchłania się do naszego organizmu. Jest to również idealne źródło witaminy K, dzięki której możemy wyregulować krzepliwość krwi i wzmocnić strukturę kości. Dzięki któremu  będą one o wiele bardziej wytrzymałe i na dłużej pozostaną zdrowe. Jak w przypadku większości warzyw – najlepszy jest szpinak świeży.

koktajl ze szpinakiem - zdrowy przepis

Witamina K jest w szczególności ważna w diecie dzieci. Dodatkowo szpinak dostarcza nam witaminy E, witaminy C oraz wapń. Z kolei ryboflawina, która także znajduje się w tym produkcie zapobiega migrenom. Dodatkowo zielone liście szpinaku mogą pobudzić rozwój naszych mięśni, ponieważ zawierają w sobie roślinny steryd. Odpowiada on przede wszystkim za syntezę białek. Wnioski więc nasuwają się same. Powinniśmy pamiętać o szpinaku i koniecznie włączyć go do codziennej diety całej rodziny.

Spożywanie szpinaku zalecane jest wszystkim: dzieciom, młodzieży, osobom w średnim wieku oraz seniorom. Dla każdej z tych grup wiekowych znajdą się cudowne właściwości Jednak w szczególności zalecany jest przede wszystkim seniorom. Udowodniono, że szpinak redukuje efekty związane ze starzeniem się i poprawia funkcjonowanie mózgu. Oczywiście nie należy przesadzać ze spożywaną ilością. Warto jednak pamiętać o jego wartościach odżywczych, walorach smakowych i wygląd, warto o nim pamiętać podczas zakupów. Jeżeli nigdy do tej pory nie jedliśmy szpinaku, warto pamiętać, że to jeden z najczęstszych alergenów spożywczych. Warto więc przetestować, czy nie mamy na niego alergii. Aby wszystkie składniki szpinaku były łatwo przyswajalne należy pozbyć się zawartego w nim kwasu szczawiowego. Aby to osiągnąć należy dusić szpinak przez kilka minut. Poddany obróbce termicznej kwas rozkłada się i nie uszkadza organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here