Są smaczne, pożywne, a przede wszystkim zdrowe. Banany to jeden z tych produktów, które w menu osób troszczących się o dobrą formę powinny zająć ważne miejsce. Jaka wartością odżywczą mogą nas zaskoczyć te owoce? Z jakich względów warto po nie sięgać?

Banany i ich właściwości odżywcze
Banany to owoce wyjątkowe, które mogą się pochwalić cennymi dla zdrowia składnikami. To w nich znajduje się sporo pektyn – rozpuszczalnego błonnika, bez którego zdrowa dieta obejść się nie może. Banany te są jednocześnie bardzo dobrym źródłem potasu. Pierwiastek ten pomaga walczyć ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi, wiadomo też, że odgrywa on bardzo dużą rolę w profilaktyce takich chorób, jak udary. Po banany warto też sięgać ze względu na znajdujące się w tych owocach aminokwasy, które poprawiają nastrój psychiczny i pomagają się relaksować. Zdrowa dieta, w której regularnie będą się pojawiać banany, może nam zatem zapewnić skuteczną ochronę przed depresją oraz bezsennością. Banany mają też bardzo dobry wpływ na nasz układ nerwowy, co jest zasługą zawartości sporych ilości witaminy B6.

Banany w naszej kuchni
Banany świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, można je też wykorzystać jako wartościowy dodatek do wielu potraw. Popularne są przepisy na owocowe sałatki i koktajle, nie brak też przepisów na desery z bananami w roli głównej. Możliwości jest wiele, a jedynym ograniczeniem związanym z możliwością wykorzystania bananów w swej diecie jest nasza wyobraźnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here