Ciasto z mąki ryżowej

Żyjemy we wspaniałych czasach, gdzie osoby chorujące na celiakię, cierpiące na nietolerancję czy wykluczające gluten z diety nie muszą już rezygnować z większości potraw! Wypieki to bez wątpliwości, nasza ulubiona rzecz, bez której nie wyobrażamy sobie życia!

Alternatywa dla popularnego ciasta

Na rynku, jak i w naszej ofercie dostępny jest szeroki wybór mąk bezglutenowych. To od ciebie zależy, jaką mąkę  wybierzesz do przygotowania ulubionego ciasta! Mąka ryżowa, kukurydziana, migdałowa? Sprawdź, jakie mąki polecamy do poszczególnych wypieków!

Nie musisz rezygnować już z ciast i wypieków! Dzięki naszemu asortymentowi możesz cieszyć się smakiem wszystkiego, na co masz ochotę — dodalibyśmy, że nawet w ulepszonej wersji!

Zalety mąki ryżowej

Mąka ryżowa powstaje poprzez zmielenie ziaren ryżu. Posiada wiele zalet. Przede wszystkim, ciasto z mąki ryżowej jest rewelacyjnym zamiennikiem do popularnych ciast czy deserów — jest pyszne, zdrowe i sycące!

Produkty z mąki ryżowej, a przede wszystkim ciasto z mąki ryżowej nie obciążą żołądka i będą miały mniej kalorii. Nie są tak bogate w tłuszcz i węglowodany, jak popularne ciasta. Nie musisz się martwić o dolegliwości żołądkowe!

Ponadto, ciasto z mąki ryżowej posiada wiele witamin i minerałów. Jest bogate w magnez, żelazo i cynk, czyli niezbędne dla nas składniki. Oprócz tego posiada mnóstwo witamin z grupy B!

Magnez odpowiada za usprawnianie pracy szarych komórek oraz pomaga w zapobieganiu chorób serca. Żelazo zapobiega niedokrwistości, zapobiega wypadaniu włosów. Przy niedoborze żelaza pojawiają się zawroty głowy!

Cynk natomiast jest bardzo ważny dla skóry, włosów oraz paznokci. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ciasto z mąki ryżowej – rewelacyjna alternatywa dla popularnego ciasta

Ciasto z mąki ryżowej jest pyszne i aromatyczne. Będą bardziej wilgotne od tych z mąki pszennej. Ciasto będzie kruche!

Ciasto z mąki ryżowej będzie również lżejsze! Wypieki lekkie jak chmurka zawsze mają same zalety. Jeśli nie zależy nam jednak na delikatnym, kruchym cieście, wcale nie trzeba wykluczać mąki ryżowej. Wystarczy połączyć ją z innymi mąkami i rozwiązanie gotowe!

Uwaga! Mąkę ryżową chronimy przed wilgocią, bo po zetknięciu z nią szybko pleśnieje! Przechowujmy ją więc w szczelnie zamykanych pojemnikach. Nie zwlekaj i sprawdź, jak pyszne są wypieki bez dodatku glutenu! Na pewno nie pożałujesz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here