Nutella zazwyczaj kojarzy nam się z okresem dziecięcym, z latami beztroski. Na samą myśl o niej od razu przed naszymi oczami pojawiają się orzechy laskowe oraz czekolada. Jest to przysmak, który można spożywać bezpośrednio ze słoika łyżeczką lub posmarować nią kawałek chleba lub bułki. Może być traktowana jako oddzielne ‚danie’ oraz jako jego dodatek. Mimo, że nutella jest uwielbiana przez większość osób, nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Jest uznawana za niezdrowy produkt.
Jakie składniki znajdują się w nutelli?
Regularne spożywanie nutelli nie jest zbyt zdrowym rozwiązaniem. Czemu? Ponieważ jej skład opiera się wyłącznie na cukrze oraz oleju palmowym. Oprócz tego nutella zawiera kakao, orzechy laskowe, mleko, lecytynę sojową oraz wanilię. Co złego jest w tych składnikach? Na przykład lecytyna sojowa nie ma nic wspólnego z prawdziwą soją, to genetycznie zmodyfikowany rodzaj soi, który nie jest za dobrze tolerowany przez ludzki organizm.
Dodatkowo przez dużą zawartość cukru, nutella jest bardzo kalorycznym produktem. Dlatego jej nadużywanie może prowadzić do szybkiego wzrostu masy ciała. Z kolei olej palmowy podnosi poziom złego cholesterolu, co może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Co więcej, regularne spożywanie tego rodzaju tłuszczu prowadzi do rozwoju chorób serca, otyłości i cukrzycy.
Czy da się zrobić domową nutellę?
Jeżeli tak bardzo uwielbiamy nutellę i nie wyobrażamy sobie bez niej życia, powinniśmy pomyśleć nad jej domowym odpowiednikiem. Z pewnością będzie to zdecydowanie zdrowszy przysmak. Kolejną zaletą domowej produkcji nutelli jest to, że jej walory smakowe możemy dopasować do własnych preferencji. Możemy dodać do niej więcej orzechów, jeżeli wolimy bardziej wyrazisty smak lub mniej cukru, jeżeli zwracamy uwagę na kaloryczność żywności.
Przepis na domową nutellę
Aby uzyskać 2 szklanki nutelli potrzebujemy:
- 500 gram orzechów laskowych,
- 120 ml pełnotłustego mleka,
- 100 gram brązowego cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 100 gram gorzkiego kakao,
- szczypta soli.
Na początku musimy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na jego blaszkę wykładamy orzechy laskowe i wkładamy na 10 minut do piekarnika, żeby się podpiekły. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, aż do ich połączenia. Ważne, żeby mleko dodawać stopniowo. Domową nutelle najlepiej przełożyć do szklanego słoika i umieścić ją w lodówce. Maksymalny czas przechowywania to 7 dni.