Kuchnia jest miejscem szczególnym. W niej przygotowywane są posiłki na cały dzień i często też spożywane. Gotowanie w domu jest dosyć ciekawym zajęciem i na pewno zdrowszym niż jedzenie na mieście. Nawet jeśli zaczniemy unikać fast foodów nie jest to specjalnie zdrowe jedzenie. Do gotowania w domu potrzebne jest nam samozaparcie i spora znajomość przepisów. Przepisy to dzisiaj najmniejszy kłopot, znajdziemy je w internecie i książkach kucharskich a także wiele czasopism ma w swojej rubryce kategorię kuchnia, która opiera się na przepisach nadsyłanych przez czytelników. Bardzo często w taki sposób możemy dotrzeć do orygninalnych i smacznych posiłków. Ich jakość zależy też od naszego przygotowania nawyki w pracy kuchennej mają ogrmne przełożenie na efekt końcowy. Wyczucie to rzadka cecha, która wymaga pracy w kuchni nad daniami. Dopiero po spędzeniu dłuższego czasu nad garnkami sami zdobędziemy silne podstawy do zrozumienia kuchni i robienia wypieków. Domowe jedzenie zawsze jest smaczniejsze i zdrowsze niż te jedzone w restauracjach czy barach. Kuchnia jest bardzo istotnym elementem w tworzeniu domowego ogniska. To w niej rozkwita życie domowe i nawiązują się relacje międzyludzkie. Tak tworzą się więzi i relacje na których buduje się trwałe grunty rodziny. Ciepło domowego ogniska zaczyna zaczyna się od kuchni. Tam wysztko smakuje najlepiej, bo jest w niej sporo zapachu od niedawno przygotowywanych dań. Gotowanie w domu jednak mija się trochę z celem jeśli mieszkamy samotnie za dużo pracy a za mało korzyści.