Grejpfrut

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających – mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto jeść grejpfruty?

Grejpfrut, a odchudzanie

Moda na odchudzanie z pomocą grejpfruta sięga już lat 70. XX wieku. Propagowana wtedy dieta grejpfrutowa miała gwarantować spadek 10 funtów masy ciała (około 4,5 kg) w ciągu 10 dni. Owoce te faktycznie są niskokaloryczne, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego mogą wzmacniać uczucie sytości. Wyniki badań sprawdzających związek spożycia grejpfrutów z obniżeniem masy ciała są rozbieżne. Z jednej strony badania obserwacyjne wykazują, iż spożycie grejpfrutów wpływa tylko w nieznacznym stopniu na redukcję masy ciała, w większym stopniu natomiast oddziaływało na zmniejszenie obwodu talii. Dodatkowo badacze zwracają uwagę na wyższą jakość ogólnie prowadzonej diety u osób spożywających grejpfruty w stosunku do osób, które jedzą je sporadycznie. Jakość jedzenia ma duże znaczenie zwłaszcza na diecie redukcyjnej. Najkorzystniejsze przy odchudzaniu okazuje się w dalszym ciągu uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego, jednak przy diecie z wyższą zawartością grejpfrutów lub ich soku zauważa się znaczącą redukcję poziomu cholesterolu.

Grejpfrut, czyli niezbędny składnik odchudzania

Grejpfrut Liczne suplementy diety wspomagające odchudzanie mają w składzie właśnie wyciąg z grejpfruta. Jednak lepiej sięgnąć po naturalny owoc. Badania potwierdziły, iż włączenie grejpfrutów do codziennej diety pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Biały miąższ znajdujący się tuż pod skórką obfituje w drogocenne składniki, nie należy zatem go usuwać. Grejpfrut jest niskokaloryczny (w 100 gramach ma zaledwie 42 kcal), bogaty m.in. w witaminę C (która znakomicie wspomaga proces odchudzania), witaminy z grupy B (które również biorą udział w przemianach cukrowo-tłuszczowo-białkowych) oraz zawiera naringinę (która poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm). Grejpfruty obniżają również poziom cholesterolu we krwi, świetnie sprawdzają się zatem w profilaktyce chorób układu krążenia. Mają działanie oczyszczające, pomagają w walce z wolnymi rodnikami (zapobiegając przedwczesnemu starzeniu) oraz dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym wzmacniają odporność organizmu. Osoby, które decydują się na korzystanie z dobroczynnych właściwości grejpfruta, ale w formie soku, powinny zastanowić się nad jego wyborem. Najpewniejszą opcją jest samodzielne wyciśnięcie soku ze świeżych owoców. Co prawda traci się część właściwości zawartych w białej skórce, ale nadal jest to lepsze wyjście niż zakup kartonowego soku. Wybierając sok w sklepie należy zapoznać się z jego składem, bo może okazać się, że zamiast odchudzającego soku w pudełku znajduje się duża domieszka cukru lub innych substancji słodzących.

Grejpfruty – wartości odżywcze

Grejpfruty to owoce, które pomimo swojej niskiej wartości kalorycznej posiadają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz związków biologicznych o działaniu korzystnym dla organizmu. Jest dobrym źródłem witamin C i E, karotenoidów (w tym prowitaminy A i likopenu), a także witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego oraz foliowego, a także biotyny. Grejpfrut dostarcza do organizmu wapń, potas, żelazo, a także mangan, magnez, fluor, cynk, fosfor. To także źródło błonnika pokarmowego, głównie w postaci pektyn. Grejpfrut jest owocem o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Zawiera bowiem nie tylko witaminy przeciwutleniające, ale również inne związki o podobnym działaniu. Wśród nich wymienić można bioflawonoidy, takie jak naringina i naryngenina, kwercetyna, hesperetyna i neohesperydyna, narirutyna czy kemferol. Zarówno w samych owocach, jak i liściach i kwiatach znajdują się olejki eteryczne o przyjemnym zapachu, które w szczególności wykorzystywane są w kuchni, ale znajdują również zastosowanie w lecznictwie.

Grejpfrut, a przyjmowanie leków

Wiele leków jest metabolizowanych w organizmie z pomocą cytochromu P450. Grejpfrut, przyjmowany także w postaci soku, ma ogromny wpływ na działanie tych medykamentów. Dzieje się tak za sprawą flawonoidów zawartych w owocu, w tym kampeferolu, kwercetyny, naringeniny oraz furanokumaryny (6,7-dihydroksybergamotyny). Związki te blokują działanie enzymów odpowiedzialnych za metabolizm leków. W przypadku benzodiazepiny – leku stosowanego przy depresji, bezsenności, który ma działanie przeciwdrgawkowe i uspokajające – skutki mogą być dramatyczne i prowadzić nawet do depresji krążeniowo-oddechowej. Kolejnym lekiem przeciwdrgawkowym jest karbamazepina. Połączenie jej z flawonoidami i furanokumarynami soku z grejpfruta może skutkować zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego, zaburzeniami świadomości, niezbornością ruchów, występującymi zawrotami głowy oraz wzmożoną sennością. Innymi lekami wchodzącymi w interakcje ze związkami soku grejpfrutowego są blokery kanału wapniowego stosowane przy leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz sakwinawir należący do leków przeciwwirusowych. W ich przypadku interakcje mogą skutkować bólami głowy oraz występowaniem zaczerwienienia twarzy, hipotonii ortostatycznej, zwolnieniem akcji serca oraz osłabieniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here