Grzyby i ich wartości odżywcze – czy grzyby są zdrowe?
Dla większości z nas grzyby są wyjątkowo aromatycznym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Podkreślają smak gulaszu, czy bigosu, dań charakterystycznych dla naszej kuchni. A co wiemy o ich właściwościach odżywczych, czy leczniczych? Grzyby śmiało można porównać do gąbki, bo z podłoża pochłaniają wodę i cenne minerały. Wspomniana woda stanowi około 70-90% masy grzyba, co obala mit wysokiej kaloryczności grzybów. Pozostałe 30-10% to istna bomba witamin i minerałów. Wśród najcenniejszych wartości odżywczych znajdziemy białko, potas, wapń, żelazo, czy witaminy C i K.
Koper włoski czyli fenkuł – Właściwości i zastosowanie
Koper włoski, to roślina znana w ziołolecznictwie, ale również w kuchni. Jego charakterystyczny aromat o lekkiej anyżowej nucie jest doskonałym wykończeniem wielu sałatek, czy bardziej wyrafinowanych potraw. Można go spożywać na różne sposoby, wszystko zależy od naszej wyobraźni i podniebienia. Ale trzeba dodać, że fenkuł, to dynamit w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Odbezpiecz jego zawleczkę i uwolnij właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Ergometr wioślarski – jakie efekty dają ćwiczenia?
Ergometr wioślarski, to fantastyczne urządzenie do ćwiczenia wielu partii mięśni w jednym czasie. Niewiele jest takich urządzeń na siłowni, które potrafią zaangażować aż do 95% wszystkich naszych mięśni. Wśród nich można wymienić mięśnie brzucha, ramion nóg, czy pośladków. Idealny by poprawić ogólną kondycję całego naszego ciała.

www.pustelnica.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here