Jak stosować naturalną mąkę migdałową?

Od kilku lat coraz większą uwagę poświęcamy zdrowemu odżywianiu. Wszystko, co jest naturalne, ekologiczne i nieprzetworzone zyskuje, więc coraz większą popularność. Od pewnego czasu hitem stała się mąka migdałowa naturalna, np. https://zielonaesencja.pl/product-pol-1125-Maka-migdalowa-naturalna-250-g.html , która używana jest zarówno w profesjonalnych, jak i domowych kuchniach. O ile doświadczeni kucharze wiedzą jak postępować z tym rodzajem mąki, o tyle nie każda gospodyni domowa czy kucharz-amator potrafią sobie z nią poradzić. Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej? Jak i kiedy należy ją stosować? O tym wszystkim można przeczytać w poniższym tekście.

Właściwości mąki migdałowej naturalnej

Jak sama nazwa wskazuje mąka migdałowa naturalna, powstaje poprzez zmielenie migdałów. Prawdziwa i w pełni naturalna mąka nie może posiadać żadnych dodatków i innych składników. Mąka migdałowa posiada słodki smak i zapach, a jej barwa jest niemalże biała. Oczywiście wszystkie właściwości zależne są od rodzaju migdałów, które zostały użyte do jej wytworzenia. Taka mąka idealnie zastępuje inne rodzaje mąki, w tym pszenną, która jest stosowana niemalże w każdej kuchni. Jednak należy pamiętać, że mąka migdałowa ma nieco inne właściwości. Stąd też niektóre wyroby będą różniły się pod pewnymi względami od tych, które powstały na bazie mąki pszennej, czy kukurydzianej. Ogólnie przyjmuje się, że mąkę migdałową naturalną można stosować zamiennie z pszenną w stosunku jeden do jednego. Wypieki powstałe na jej bazie będą jednak mniej pulchne, gdyż ta mąka nie posiada glutenu. Co ciekawe taką mąkę można także mieszać z innymi rodzajami mąk. W ten sposób można, więc zachować idealne proporcje i cechy wyrobów.

Do czego można dodawać mąkę migdałową naturalną?

Tak naprawdę mąka migdałowa nadaje się jako dodatek do praktycznie wszystkich wyrobów mącznych. Taka mąka sprawdza się do zagęszczania zup i sosów. Na jej bazie można także upiec przepyszne ciasta i pieczywo. Wysokiej jakości mąka migdałowa naturalna nadaje wypiekom słodkawego posmaku i pięknego zapachu. Z powodzeniem można ją także dodać do placuszków i naleśników. Ze względu na to, iż mąka powstaje z migdałów, można z powodzeniem spożywać ją na surowo. Stanowi ona idealny dodatek do deserów i płatków śniadaniowych. Zaletą mąki migdałowej naturalnej jest to, że można stosować ją także jako dodatek do pizzy lub chleba. Wystarczy wymieszać inną mąkę z migdałową i w efekcie cieszyć można się bogatym i ciekawym smakiem dowolnego ciasta. Warto ją także dodawać do omletów, tart, a także wszystkich innych wypieków. Osładza ona wszystkie desery w naturalny sposób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here