rzeźnik

Praca rzeźnika nie jest prostym zajęciem. O tym, że jest ciężka fizycznie nie trzeba nawet wspominać, ale to że dla niektórych jest również ciężka psychicznie to ważny aspekt, który często nie jest poruszany przy podejmowaniu się takiej pracy. W zależności od tego, czy zastanawiasz się nad taką pracą, ale nie jesteś pewien czy będziesz spełniać wszystkie wymogi na to stanowisko, czy może po prostu zajrzałeś tutaj z ciekawości i zastanawiasz się jakie musisz mieć predyspozycje, aby wykonywać taki zawód, to odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej. Jesteście ciekawi? Przekonajmy się!

Przeczytaj też: https://www.zawody.pl/jak-zostac-rzeznikiem/ 

Obowiązki rzeźnika – czym się zajmuje?

Głównymi obowiązkami osoby na takim stanowisku jest przygotowanie mięsa do dalszego przetwórstwa, a także spożycia. Rzeźnik to osoba, która dzieli części mięsa według określonej klasyfikacji. 

Co więcej zajmuje się on:

  • produkcją wędzonek, wędlin, wyrobów wędliniarskich, tłuszczów topionych, 
  • przechowywaniem surowców, konserwowaniem mięsa, 
  • napełnianiem konserw, 
  • zagospodarowaniem ubocznych produktów uboju.

Co należy zrobić, aby zostać rzeźnikiem?

Osoba, która stara się o pracę w takim zawodzie powinna mieć ukończoną zasadniczą szkołę zawodową na kierunku rzeźniczym. Po 3 latach nauki w takim zawodzie, możemy rozpocząć egzamin czeladniczy w izbie rzemieślniczej, a po 6 latach pracy możemy udać się na egzamin mistrzowski. Kandydaci muszą cechować się przede wszystkim sprawnością fizyczną, siłą oraz odpornością na niskie temperatury. Nie mogą być też nosicielami chorób zakaźnych.

Jakie wymogi należy spełniać, aby zostać rzeźnikiem?

Aby w pełni zobrazować to, jakich wymogów oczekuje się od kandydatów na to stanowisko, postanowiliśmy poszukać odpowiedzi w ogłoszeniach na popularnym portalu internetowym. Jakie wymagania stawiane są przed kandydatami na przyszłych w rzeźników? 

Oto one:

„Wymagania:

  • aktualna książeczka zdrowia (sanepid),
  • podstawowe umiejętności trybowania i krojenia mięsa wieprzowego.”
  • Wykształcenie zawodowe
  • Doświadczenie na tym samym lub podobnym stanowisku
  • Mile widziana znajomość języka angielskiego, lub niemieckiego ale nie warunkiem koniecznym
  • Bez nałogów alkoholowych’’

„Obowiązki:

  • praca przy uboju bydła i trzody / rozbiorze mięsa,
  • kontrola jakości produktu,
  • utrzymanie higieny pracy i stanowiska.’’

Zobacz też: http://cowmiescie.pl/referent-jak-nim-zostac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here