O zatrucie pokarmowe jest bardzo łatwo, zazwyczaj objawia się ono dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak biegunka, wymioty, nudności, bóle brzucha, często również gorączka. Zatrucia pokarmowe pojawiają się kiedy spożyjemy zatrute pokarmy, czyli takie zakażone bakteriami gronkowca czy pałeczkami salmonelli. Można unikać takich rewolucji żołądkowych w bardzo prosty sposób, po prostu uważając na to co jemy, jak przyrządzamy potrawy z jakich produktów i jak te składniki były przechowywane. Świeżość potraw właśnie głównie zależy od przechowywania składników, z których zostały przyrządzone. Najbardziej trzeba uważać na produkty pochodzenia mlecznego, jaja czy mięso oraz oczywiście na czystość wody, bo jej skażenie często odpowiada za zatrucia pokarmowe. Jest kilka podstaw przechowywania, przestrzegając ich będziemy znacznie mniej narażeni na zatrucia. Mięso, jaja ( sparzyć przed włożeniem do lodówki ), drób i ryby przechowywać w lodówce, na osobnej półce, aby nie miały kontaktu z innymi produktami. Nie zamrażać ponownie produktów rozmrożonych, nie spożywać mięs niedogotowanych czy niedosmażonych, produkty, na których pojawiła się pleśń wyrzucać w całości, a nie tylko spleśniały fragment. Bardzo ważna zasada to sprawdzanie daty przydatności do spożycia każdego produkty, który mamy zamiar użyć i stosowanie się do tych dat. Zasady unikania problemów żołądkowych są bardzo łatwe do stosowania w codziennym życiu wystarczy odrobina rozwagi. Stosując kilka prostych trików możemy uniknąć poważnych problemów, a zdrowie jest warte każdego poświęcenia.