Witamina A

Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, lub… witaminą urody. Pełni wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie oraz poprawia stan włosów i skóry. Przyjrzyjmy się właściwościom witaminy A, które poprawiają stan zdrowia. Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru w organizmie witaminy A? Skąd możemy dostarczyć witaminę A?

Witamina A – dlaczego musi się znaleźć w naszej diecie?

Witamina A to potoczne określenie kilku związków chemicznych. Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem (inaczej prowitamina A). Wraz z witaminami D, E i K zalicza się ją do grona witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W naszym organizmie witamina A gromadzi się przede wszystkim w tkance tłuszczowej i wątrobie. Jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowego widzenia. Niedobór witaminy A w diecie jest przyczyną tzw. kurzej ślepoty oraz zmian skórnych. Jak każda witamina, witamina A nie jest materiałem budulcowym i nie dostarcza nam energii, jednak odpowiednia jej ilość w naszym organizmie jest konieczna dla przebiegu wielu istotnych procesów biochemicznych. Witamina A wzmacnia nasz układ immunologiczny, przez co poprawia ogólny stan organizmu. Witamina A jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Poza tym uczestniczy w syntezie białek i przemianach lipidów oraz hormonów, a także bierze udział w wytwarzaniu progesteronu u mężczyzn. Wraz z witaminą C i E tworzy grupę tzw. naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników i ich przedwczesnym starzeniem się.

Źródła witaminy A i jej wpływ na urodę

W naszym organizmie witamina A wytwarzana jest z prowitamin, zawartych w produktach roślinnych, które każdy z nas musi dostarczyć z pożywieniem. Bogatym źródłem prowitamin są warzywa i owoce o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie, czyli np. papryka żółta, czerwona i zielona, marchew, szpinak, dynia i sałata. Źródłami witaminy A są także morele, pomidory, brzoskwinie i pomarańcze. Duże ilości witaminy A znajdziemy również w produktach mlecznych – dojrzewających serach, mleku i maśle. Oprócz wszystkich wymienionych wyżej zalet i właściwości witaminy A nie wolno zapominać o jej zbawiennym wpływie na urodę. Witamina A jest nazywana witaminą urody – dzięki niej nasza skóra staje się gładsza i bardziej miękka, a włosy mocne i lśniące. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedoborów witaminy A warto także do swojej diety wprowadzić podroby, np. wątróbkę, a także tuńczyka, węgorza czy cielęcinę lub wybrać dietę pudełkową, którą oferuje catering dietetyczny Bielsko-Biała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here