Witamina C stanowi obecnie jedną z najbardziej znanych witamin potrzebnych organizmowi. Jej popularność rośnie z każdym dniem. I nic w tym dziwnego, jeżeli jest ona w stanie tak bardzo podnieść odporność organizmu. Stanowi niezbędny element podczas każdego przeziębienia oraz choroby. Posiada oczywiście również wiele innych właściwości, o których wspomina się rzadziej.
Witamina C i jej właściwości.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jak już wspomniano posiada ogromne właściwości, które wzmacniają i chronią organizm przed wszelkimi chorobami. Jednak to jedynie ułamek tego, co potrafi zrobić w naszym organizmie ta witamina. Dla niektórych zaskoczeniem może być jej przeciwstarzeniowe działanie, które widoczne jest na skórze w postaci mniejszej ilości zmarszczek. Ponadto poprawia ona pracę układu krążenia oraz zapobiega rozwojowi nowotworów. W ostatnim czasie kwas askorbinowy używany jest nawet do wspomagania leczenia takiej choroby jak rak.
Witamina C w pożywieniu
Witaminę C można zakupić w proszku w postaci kwasu askorbinowego i w ten sposób spożywać ją profilaktycznie w celu poprawienia odporności całego organizmu. Jednak możemy ją również spożywać w posiłkach każdego dnia. Jakie warzywa oraz owoce posiadają największe nasilenie witaminy C w swojej budowie? Wbrew pozorom nie jest to cytryna, chociaż również zawiera omawianą witaminę. Jedna cytryna zawiera jedynie 35% dziennego zapotrzebowania. Okazuje się, że najwięcej tej witaminy zawiera dzika róża, rokitnik, porzeczka czarna, natka pietruszki. Jeżeli chodzi o warzywa, to na pewno jest to papryka, chrzan, brukselka oraz kalafior. Trzeba pamiętać, że to jedynie przykłady.
Czy można przedawkować witaminę C?
Witaminy C nie można przedawkować. Organizm ludzki z łatwością poradzi sobie z ewentualnym jej nadmiarem. Zapotrzebowanie na tę witaminę jest tak duże, że bardzo trudno o przedawkowanie. Jednak, jeśli już dojdzie do tego dojdzie, to organizm z łatwością wydali ją z organizmu w postaci kału. Wtedy na jakiś czas można zaprzestać przyjmowanie kwasu askorbinowego.