O oleju kokosowym jest wszędzie głośno. Zastanawiasz się, czy olej kokosowy jest zdrowy? Okazuje się, że tak. Olej kokosowy ma naprawdę wiele zdrowotnych właściwości. W niektórych częściach świata olej kokosowy jest głównym składnikiem odżywczym, a ludzie żyją na nim od pokoleń. Zwolennicy oleju kokosowego wskazują, że większość nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju składa się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są zdrowsze i łatwiejsze do trawienia niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe występujące w większości innych olejów.
Olej kokosowy pomaga zwalczyć cukrzycę.
Olej kokosowy jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, z których organizm czerpie korzyści z wysyłania do wątroby w celu produkcji energii. Duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawiają, że olej kokosowy jest doskonałym źródłem energii.
Ciało szybko trawi tłuszcz. Zwykle przyjmujesz tłuszcz za pośrednictwem węglowodanów, ale dzięki olejkowi kokosowemu możesz uzyskać natychmiastową energię ze zdrowego źródła. Największa różnica między olejem kokosowym a węglowodanami? Olej kokosowy nie powoduje niepotrzebnego wzrostu poziomu cukru we krwi i nie wywiera presji na poziom insuliny. W ten sposób możesz cieszyć się wszystkimi korzyściami płynącymi z węglowodanów i nie musisz się martwić negatywnymi skutkami nadmiernego spożycia węglowodanów lub cukru.
Szybko działające, długotrwałe źródło energii, które nie powoduje wysokiego poziomu cukru we krwi, jest bardzo przydatne zarówno dla diabetyków, jak i dla osób dbających o zdrowie, które chcą uniknąć cukrzycy. Wykazano, że olej kokosowy zmniejsza przyrost masy ciała u osób z cukrzycą i osób w stanie przedcukrzycowym. To bardzo pomaga w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2.
Olej kokosowy jest potężnym narzędziem dla diabetyków, osób cierpiących na cukrzycę i tych, którzy na ogół chcą dbać o poziom cukru we krwi. Może zapobiegać cukrzycy typu 2 poprzez stabilizację masy ciała i zapobiegać rozwojowi cukrzycy u osób z cukrzycą, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.