Wielu ludziom wydaje się, że prowadzenie baru czy restauracji to prosta, łatwa i przyjemna sprawa. Tymczasem nawet w niewielkim lokalu gastronomicznym jest mnóstwo spraw do rozwiązania i wiele rzeczy do kupienia. Część z nich kupuje się raz i na długi czas ma się spokój – inne wymagają codziennego pilnowania i doglądania. Do tych pierwszych można na przykład zaliczyć wyposażenie kuchni, talerze, sztućce czy sprzęt potrzebny do przechowywania i przygotowywania pożywienia. Jeśli się całe wyposażenie kupi, to później będą potrzebne ewentualne naprawy i przeglądy urządzeń albo dokupienie naczyń, gdy część się rozbije lub lokal się powiększy. Natomiast do codziennych zakupów zalicza się przede wszystkim składniki potrzebne do przygotowywania potraw. Oczywiście wiele artykułów spożywczych można także kupować okresowo, wszystko to, co ma dłuższy termin przydatności do spożycia da się w ten sposób organizować. Są jednak składniki, których nie da się długo przechowywać, i w zasadzie powinno codziennie kupować je świeże. Mięso, nabiał czy też owoce i warzywa to produkty, jakie w większości lokali są każdego dnia dostarczane na zaplecze kuchenne. Zaopatrzenie w produkty spożywcze każdy właściciel organizuje po swojemu. W wielu przypadkach zajmuje się tym wyznaczona osoba, kupująca żywność u stałych, sprawdzonych dostawców, na przykład warzywa i owoce od zaufanych rolników mających je rzeczywiście świeże i smaczne. Wymaga to wprawdzie sporo chodzenia, ale za to ma się pewność, że wszystko co się kupi będzie najwyższej jakości. Inni z kolei wolą związać się z firmą, która oferuje kompleksowe zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze. Taka forma współpracy jest znacznie wygodniejsza i tańsza, bo wystarczy dzień wcześniej złożyć zamówienie na potrzebne towary i następnego dnia rano zostaną one dowiezione prosto do lokalu. Wadą takiego rozwiązania jest to, że niekiedy firmy nie oferują wszystkich produktów dostępnych na rynku, a jedynie ich część, i trzeba kupić to, co akurat będą miały.

http://www.30wtrampkach.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here