Co w ogóle rozumiemy przez słowo dieta? Czy jest to coś co znajdziemy w internecie i jeśli będziemy się stosować do tego, to będziemy zdrowi i szczupli? A może chodzi o liczenie kalorii, zwracanie uwagi na mikro i makroelementy w posiłkach, zróżnicowane potrawy i witaminy w nich zawarte? Odchudzanie jest czymś zupełnie innym niż nam się wydaje, a my często zapominamy o tym, że zdrowie jest najważniejsze. Jak często spożywać posiłki? Obecnie znajdziemy wiele szkół, które będą nam mówić kiedy powinniśmy jeść i ile. Jedni sportowcy mówią na temat jedzenia dwóch obfitych posiłków, które pozwalają zachować komfort psychiczny i okna żywieniowe, które przykładowo są ustalone w godzinach od 16 do 20 i w ciągu tych czterech godzin, musimy spożyć całe zapotrzebowanie kaloryczne. Natomiast drudzy, będą mówić o kilku niewielkich posiłkach w ciągu dnia.Który sposób żywienia jest lepszym rozwiązaniem? Wszystko zależy od prywatnych preferencji i trybu życia, ponieważ jeśli do którejś godziny nie jesteśmy osobami aktywnymi, energia z żywności nie będzie nam aż tak potrzebna. Jeśli jednak dzień zaczynamy o 6 rano i w pracy jesteśmy już o 8, to do 16 godziny możemy odczuwać już głód, który będzie przeszkadzać nam w wykonywaniu obowiązków. Wtedy najlepszym pomysłem jest rozbicie swojego zapotrzebowania na trzy posiłki średniej wielkości i spożywać je w klasycznym zestawieniu: Śniadanie w godzinach 10 – 11, Obiad w godzinach 16 – 17 Kolacja w godzinach 19 – 20. Wszystko zależy od prowadzonego trybu życia i preferencji, ponieważ niektórzy nie mają apetytu przez kilka pierwszych godzin w ciągu dnia i zmuszanie się do jedzenia w tym czasie, może powodować mdłości. Jak schudnąć? Odchudzanie jest błędnym określeniem, ponieważ prawidłowo powinniśmy mówić na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Sam minus kaloryczny nie musi być wcale duży, ponieważ deficyt rzędu 100 kalorii, jest w stanie pomóc nam w powolnym zrzucaniu zbędnych kilogramów. Należy również zwracać uwagę na jakość posiłków i ich makroelementy. Najlepszym ich rozbicie, jest podział: Białko na poziomie 1, 5 – 2 gramy na kilogram masy ciała, 30 procent zapotrzebowania kalorycznego, pozyskanego z tłuszczy, reszta kalorii pozyskana z węglowodanów. Podczas obliczania zapotrzebowania kalorycznego, należy wziąć również pod uwagę swój tryb życia i w razie potrzeby zwiększyć codzienną aktywność za pomocą spacerów. Dzięki temu możemy zjeść więcej i zachować komfort psychiczny… Który jest bardzo ważny w czasie deficytu kalorycznego. Jakie posiłki wybierać? Warzywa, nabiał, mięso, ryby i owoce to podstawa. Jednak jeśli jesteśmy weganami, mamy utrudnione dostarczanie białka i tłuszczy. Najlepszym źródłem są oliwki (bogate w tłuszcze nasycone Omega-3) i produkty sojowe (które są doskonałym źródłem białka). Przyjmujemy również, że 20 procent zapotrzebowania kalorycznego, może być dostarczone z tak zwanego “brudnego jedzenia”, czyli cukrów prostych i przekąsek (słodycze, paluszki, chipsy, fast foody). Żywność modyfikowana jest uboga w witaminy i minerały, więc warto codziennie starać się jeść surowe warzywa i owoce.