Większości ogrodników kompostu zapewne przedstawiać nie trzeba. Jest to nawóz organiczny wytwarzany najczęściej z materiałów dostępnych w każdym gospodarstwie – odpadów roślinnych i zwierzęcych. Jego wszystkich korzyści nie sposób wymienić – wspomnimy tylko, że skutecznie zasila glebę i zmniejsza ilość odpadków o połowę. W dodatku jest łatwy do zrobienia i praktycznie darmowy! O tym, jak go przygotować, piszemy w poniższym artykule.
Czego użyć do przygotowania kompostu?
Co roku liście opadają z drzew, rośliny więdną, a trawa jest przez nas koszona. Rozkładając się, wszystkie te substancje oddają glebie cenne składniki odżywcze. Obieg materii można wykorzystać – w końcu sama natura wie najlepiej, co dla niej dobre. Nawet 80% odpadów z gospodarstwa domowego może być przeznaczonych na kompost! Do jego przygotowania można z powodzeniem użyć:
- ściętej trawy,
- opadłych liści drzew i krzewów,
- resztek roślin ozdobnych i warzyw,
- uszkodzonych i obitych owoców,
- popiołu drzewnego,
- drobnych gałęzi, trocin,
- chwastów,
- obierek z warzyw i owoców,
- zużytych torebek po herbacie.
Na kompost pod żadnym pozorem nie nadają się: rośliny, owoce, warzywa z objawami chorób, skórki owoców cytrusowych, mięso i kości, duże gałęzie, chwasty, które zdążyły zawiązać już nasiona.
Dowiedz się więcej na: rolmarket.pl
Jak zrobić kompost?
Na samym dnie mieszanki należy umieścić pocięte gałęzie oraz pędy, a następnie przysypać je ziemią lub dojrzałym kompostem. Odpadki organiczne układamy warstwami o wysokości około 20 cm, na których usypujemy ok. 2 cm ziemi. Kompost powinien cały czas zachowywać wilgoć – dlatego w czasie upałów i suszy trzeba pamiętać o jego regularnym podlewaniu. Dwa razy w sezonie materiał kompostowy należy przerzucić (przemieszać), uważając przy tym, aby go nie ubić – zbity kompost gorzej się rozkłada.
Gdzie kompostować?
Ważne, aby wyznaczyć odpowiednie miejsce do kompostowania – najlepiej jeśli będzie to oddalony zakątek działki, który jest zacieniony i nie docierają do niego podmuchy wiatru. Podłoże powinno być przepuszczalne, ale nie zagłębione – nie może stać tam woda. Podczas planowania miejsca trzeba wziąć pod uwagę, że odpady zazwyczaj dowozi się taczkami – dlatego warto wyznaczyć dla nich wygodną drogę.
Kompostownik – co to takiego?
Jak można się domyślić, kompostowniki to pojemniki, w których przebiega kompostowanie. Zebrane odpady biodegradowalne trzeba przecież gdzieś umieścić. Dzisiejszy rynek oferuje szeroki wybór kompostowników – możemy wybierać między modelami wykonanymi z tworzyw sztucznych, metalu, drewna czy cegieł lub pustaków. Mogą być one otwarte (bezdenne) lub zamknięte. Tak naprawdę prosty, drewniany kompostownik można zbudować samodzielnie, ale po modele wykonane z bardziej odpornych materiałów radzimy udać się do sklepów ogrodniczych.