Syrop i miód z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego, nazywany jest również miodem majowym. Skąd taka nazwa? Mianowicie chodzi o to, że właśnie w maju zbiera się kwiaty tej niesamowitej rośliny. Bez wątpienia mniszek lekarski, to rewelacyjny i niezwykle smaczny lek na dolegliwości takie, jak na przykład ból gardła, czy też kaszel. Jeżeli masz problemy z układem pokarmowym, to bez wątpienia, właśnie mniszek lekarski, bardzo szybko poradzi sobie z tymi dolegliwości, ponadto idealnie poradzi on sobie z różnymi infekcjami skóry. Dowiedz się dokładnie, jakie są właściwości mniszka lekarskiego, a przede wszystkim, jak możesz szybko go przyrządzić dla siebie i dla swoich bliskich.

Koniecznie kwiaty z mniszka zbieraj w maju

Syrop i miód z mniszka lekarskiego Bez wątpienia syrop z mieczu musimy mieć w gotowości w sezonie jesienno – zimowym, ponieważ w sezonie tym jest bardzo duża liczba zachorowań. Syrop ten ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, więc naprawdę bardzo szybko poradzi sobie z bólem gardła, jak również z wieloma infekcjami górnych dróg oddechowych. Oczywiście syrop ten, ma także wiele innych atutów, a mianowicie ma on, między innymi właściwości odtruwające, żółciopędne oraz wspiera leczenie miażdżycy. Gdy nastanie piękny miesiąc maj, to koniecznie musisz wybrać się za miasto, ponieważ jest to zdecydowanie najlepszy czas na to, żeby zebrać kwiaty mlecza i przyrządzić aromatyczny syrop z mniszka lekarskiego. Dlaczego zrobić to w maju? Chodzi o tym, że właśnie w maju mlecze są w pełni dojrzałe i tracą charakterystyczny posmak goryczy, który mógłby zaburzyć smak złocistego miodu. Koniecznie na wyprawę po mlecz, trzeba wybrać się w suchy dzień, gdy nie będzie mgły, gdy wyschnie już rosa, bez wątpienia najlepiej będzie zrobić to przed południem. Jeżeli przyniesiesz już mlecz do domu, to koniecznie rozłóż je na białym papierze i starannie obejrzyj, ponieważ trzeba usunąć cały brud, jak również małe owady, które niekiedy mogą ukrywać się w drobnych płatkach.

Jak należy przyrządzić syrop z mniszka?

Żeby przygotować syrop z mleczu, niezbędny jest nam do tego, około jeden litr kwiatów mniszka, czyli gdzieś kilkaset sztuk, niezbędne są również 2 cytryny, kilogram cukru i litr wody. Kwiaty trzeba wsypać do garczka, zalać niegazowaną wodą oraz doprowadzić do wrzenia. Gotujemy je przez kwadrans na niewielkim ogniu. Kolejnym krokiem jest pozostawienie naszego wywaru w chłodnym miejscu, gdzie zostać musi całą dobę. Następnie należy sok z mniszka przecedzić przez sito, dodać cukier oraz sok wyciśnięty ze świeżych cytryn. Należy to wszystko dokładnie wymieszać i wszystko to, co znajduje się w garnku odstawić ponownie na gaz. Należy gotować to, aż do czasu, kiedy uzyskamy konsystencję miodu, może z tym nam zejść około dwie godziny. Gotowy syrop z mleczu należy umieścić w słoikach i koniecznie napisać dokładną datę przyrządzenia, a następnie słoiczki i odłóż w spiżarni, czy też w inne miejscy, gdzie trzymasz tego typu rzeczy. Przez kilka miesięcy możesz częstować specjałem bliskich i przyjaciół. Zalecana dawka syropu z mniszka, to około 2-3 łyżki stołowe na dobę.

Działanie syropu z mniszka lekarskiego

Dziko rosnący mlecz, zwany mniszkiem lekarskim, jest chwastem o cennych właściwościach zdrowotnych. Kwiaty, korzenie i liście są surowcem leczniczym.

Z kwiatów mleczu przyrządza się syrop, który ma następujące właściwości:

  1. przeciwwirusowe i antybakteryjne,
  2. oczyszczające organizm z toksyn,
  3. wzmacniające system immunologiczny,
  4. wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
  5. działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
  6. zapobieganie miażdżycy,
  7. przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,
  8. polecany przy chorobach wątroby

Syrop z mleczy na gardło, od jakiego wieku?

Dorosła osoba może zażywać 2-3 łyżeczki syropu z mleczu dziennie, np. przed jedzeniem. Dzieciom powinno się podawać maksymalnie połowę tej dawki. Jeśli komuś nie smakuje lub nie odpowiada jedzenie go na łyżce, może posmarować nim chleb, posłodzić herbatę lub doprawić nim lemoniadę z niegazowanej wody, soku z cytryny i liści mięty. Syrop jest najczęściej stosowany na ból gardła, kaszel, infekcje górnych dróg oddechowych. Syrop z mleczu można podawać nawet 9 miesięcznym dzieciom. Stosuje się wtedy małe ilości majowego miodu, około pół łyżeczki na dzień.

Dawkowanie syropu z mniszka

Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z kwiatów mniszka lekarskiego (inaczej zwanego miodkiem) dziennie. Dzieciom podaje się połowę tej porcji. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba. Ja mojej Helence robię lemoniadę, którą uwielbia.

Kto nie powinien zażywać syropu z mniszka lekarskiego?

Wydaje mi się, że powinny uważać na niego zwłaszcza osoby, które mają alergię na „mlecz”.

Ostrożność ze stosowaniem syropu z mniszka lekarskiego powinny zachować osoby cierpiące na nadkwaśność żołądka, wrzody, problemy z jelitami czy drogami żółciowymi. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować osoby chore na cukrzycę. Dla nich polecany jest jedynie napar z kwiatów mniszka lekarskiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here